10. godina Kreativne pedagogije

 

 

Udruženje nastavnika i pedagoga " Kreativna pedagogija " iz Požarevca održalo je redovnu godišnju skupštinu 9. decembra 2018. godine. Ovo je ujedno bila i prilika za obeležavanje jubileja, 10. godina od osnivanja i kontinuiranog rada. Putem radionice razmenjeni su utisci o 2018. godini kroz licna iskustva i dogadaje, sa posebnim osvrtom na profesinalni rad i rad u Udruženju. Putem prezentacije prikazane su aktivnosti clanova. Na skupštini je usvojen Poslovnik o radu i date su ideje za dalji rad, tj. program rada u 2019. godini. U prijatnoj atmosferi, clanovi i saradnici Udruženje završili su sastanak.

 

kreativna pedagogija

 


Više fotografija pogledajte ovde


Izveštaj


 

Karijerno vođenje i savetovanje u Republici Srbiji

 

 

  U cilju unapređivanja rada u Kreativnoj peradogiji, 25. februara 2016. godine učestvovali smo na trećoj međunarodnoj Euroguidance konferenciji o karijernom vođenju i savetovanju koja je održana u hotelu „Metropol“ u Beogradu. Konferencija je organizovana u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom omladine i sporta, a značajna predavanja imali su gosti iz Irske, Austrije i Hrvatske.


  Treća konferencija o Karijernom vođenju i savetovanju u Republici Srbiji, posebno je analizirala smernice za razvoj sistema i ulogu Informaciono-komunikacione tehnologije u karijernom vođenju. Posebna pažnja posvećena je karijernom vođenju i savetovanju u srednjem obrazovanju kroz realizovane aktivnosti i ostvarene rezultate u različitim sektorima, kao podsticaj celoživotnog profesionalnog usmeravanja.


  Konferencija je bila prilika za umrežavanje ključnih aktera za razmenu informacija u sistemu karijernog vođenja i savetovanja. Naglašavan je, pre svega, značaj iskustava drugih zemalja, dosadašnji rezultati rada i planovi za dalji razvoj i saradnju.


  Euroguidance je evropska mreža za podršku karijernom vođenju i savetovanju koja promoviše evropske dimenzije i pruža relevantne informacije o karijernom vođenju i mobilnosti. Aktivnosti ove mreže sprovode se kroz nacionalne Euroguidance centre koji postoje u 34 evropske države.
Predstojeća aktivnost je internet kurs za nastavnike koji će biti dostupan od 1. marta 2016. godine na sajtu Euroguidance, kao i sajam školskih timova za karijerno vođenje i savetovanje koje će organizovati Beogradska otvorene škola krajem aprila.


Saradnja sa Drustvom ucitelja Srbije

Članovi Kreativne pedagogije iz Požarevca učestvovali su na Zimskim susretima učitelja Beograda koje su organizovali Savez učitelja Srbije i Društvo učitelja Beograda. Susreti su organizovani 3. marta 2018. godine u prostorijama Osnovne škole "Mihajlo Pupin" u Beogradu - Zemunu.

Kreativna pedagogija je učestvovala sa tri programa:

Razvoj komunikacijskih veština primenom obrazovnih tehnologija - realizatori Danijela Vukašinović, profesorka engleskog jezika i Svetlana Spasić, pedagoškinja, prosvetni savetnik

Vrednovanje i praćenje angažovanja i postignuća učenika kao komponenta demokratskih odnosa u učionici - realizatori Nataša Berić, profesorka engleskog jezika i Miloš Jeremić, profesor filozofije

Udžbenik u funkciji razvoja tehnika učenja učenika i pripremanju za celoživotno učenje - realizatori Živkica Đorđević, specijalista školske pedagogije, pedagoški savetnik i Radiša Đorđević, pedagog, pedagoški savetnik.

Izuzetna organizacija i dobra tehnička opremljenost škole učinili su da seminari budu uspešno realizovani. Ukupna atmosfera učinila je da se dobro osećamo.