NAJjače protiv nasilja u Osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Požarevcu

9. novembra 2020. održana je radionica u Osnovnoj školi "Dositej Obradović" u Požarevcu za članove Učeničkog parlamenta. Maja Jovanović Gligorijević, supervizor pozdravila je učenike i upoznala ih sa projektom "NAJjače protiv nasilja".

Maturantkinje Tamara i Danica izvele su performans prikazavši scene nasilja koje su prisutni učenici analizirli. Radionicu je vodila Marija Životić, učenica trećeg razreda Gimnazije. Učenici su bili veoma aktivi i kreativno uključeni u rad.

Na kraju radionice učenici su dopunili Zid nasilja i analizirli su dosadašnje upisane poruke. Aktivnosti su organizovale i pružile nam podršku Ivana Joksimović, direktorka i Djurdja Begović, školski pedagog.

My Post10 

My Post7

My Post8

My Post9

 


 

NAJjače protiv nasilja u Medicinskoj školi u Požarevcu

Realizacija projekta “NAJjače protiv nasilja” nastavljena je 4.novemba 2020. godine aktivnostima u Medicinskoj školi u Požarevcu.

Učenice Požarevačke gimnazije i predstavnice Udruženja "Kreativna pedagogija" Sara Trailović, Milica Mihajlović i Marija Životić održale su radionicu u Medicinskoj školi u Požarevcu, za predstavnike Učeničkog parlamenta.

Radionica je održana u holu škole tako da su mogli da je prate zainteresovani učenici - prolaznici i kolege. Na izuzetno lep prijem naišli smo kod koleginica: Tine Poštić, direktorke, Jelene Djurović, pedagoškinje i Nataše Milojević, profesorke engleskog jezika. Učenici, učesnici radionice bili su veoma saradljivi i aktivni u procesu forum teatra.

Maja Jovanović Gligorijević, supervizor, pružila je podršku timu vršnjačkih edukatora i ukazala na opasnosti koje svako nasilje sa sobom nosi. Predstavnici Parlamenta podeli su balone učenica u svim odeljenjima. Kroz fotografije delimo naša iskustvo u ovoj školi.


NAJjače protiv nasilja u Ekonomsko trgovinskoj školi u Požarevcu

Performans i radionica u okviru projekta "NAJjače protiv nasilja" održani su 29. oktobra 2020. u Ekonomsko trgovinskoj školi u Požarevcu za članove Učeničkog parlamenta. Organizaciju su pomogle koleginice Žaklina i Sanja, uz podršku direktorke škole.

Atmosfera je bila veoma prijatna. Učenici su pažljivo pratili izvodjenje performansa, baletske pokrete Tamare i Danice i uključili se u rad na radionici. Izgledalo je da su malo uzdržani, ali su kroz evaluaciju na kraju aktivnosti izrazili zadovoljstvo što su radili na temi nasilja i što su od strane svojih vršnjaka, vršnjačkih edukatorki Sare i Milice podstaknuti na emocinalni doživljaj i promišljanje o nasilju mladih.

Profesorka Maja Jovanović Gligorijević bila je izuzetna podrška kako edukatorkama, tako i mladima iz parlamenta koji su imali želju za razgovorom nakon radionice.


 

NAJjače protiv nasilja

23. oktobra 2020. godine u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Požarevcu, za članove Učeničkog parlamenta ove škole, učenici Požarevačke gimnazije iz Požarevca organizovali su radionicu i izveli performans koji ukazuje na opasnost od nasilja i na potrebu stalnog suprostavljanja i preventivnog delovanja.

Ovo su aktivnosti u okviru projekta "NAJjače protiv nasilja" koje realizuje Udruženje “Svet reči” iz Velike Plane uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Radionicu je započela profesorka Maja Jovanović Gligorijević, supervizor, ukazivanjem na opasnosti od nasilja i na značaj učenja o načinima sprečavanja nasilja.

Kroz baletski pokret Tamara i Danica su izazvale umetnički doživljaj i probudile emocije kod učesnika radionice. Marija i Sara su objasnile suštinu Forum teatra i veštim vodjenjem pokrenule i uključile parlamentarce u aktivnost.

U aktivnostima su učestvovali Svetlana Spasić, pedagoškinja, Dušan Radovanović, profesor zadužen za rad parlamenta u ovoj osnovnoj školi i Živkica Djordjević, pedagogoškinja, predsednica Udruženja "Kreativna pedagogija"  koja je saradnik na realizaciji projekta.

Atmosfera  je bila veoma prijatna i radna. Učenici su radionicu i performans završili sa novim iskustvom koje će podeliti sa svojim vršnjacima

 


 

10. godina Kreativne pedagogije

 

 

Udruženje nastavnika i pedagoga " Kreativna pedagogija " iz Požarevca održalo je redovnu godišnju skupštinu 9. decembra 2018. godine. Ovo je ujedno bila i prilika za obeležavanje jubileja, 10. godina od osnivanja i kontinuiranog rada.

Putem radionice razmenjeni su utisci o 2018. godini kroz licna iskustva i dogadaje, sa posebnim osvrtom na profesinalni rad i rad u Udruženju. Putem prezentacije prikazane su aktivnosti clanova.

Na skupštini je usvojen Poslovnik o radu i date su ideje za dalji rad, tj. program rada u 2019. godini. U prijatnoj atmosferi, clanovi i saradnici Udruženje završili su sastanak.

kreativna pedagogija

 


Više fotografija pogledajte ovde


Izveštaj


 

 

Karijerno vođenje i savetovanje u Republici Srbiji

 

 

U cilju unapređivanja rada u Kreativnoj peradogiji, 25. februara 2016. godine učestvovali smo na trećoj međunarodnoj Euroguidance konferenciji o karijernom vođenju i savetovanju koja je održana u hotelu „Metropol“ u Beogradu. Konferencija je organizovana u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom omladine i sporta, a značajna predavanja imali su gosti iz Irske, Austrije i Hrvatske.


  Treća konferencija o Karijernom vođenju i savetovanju u Republici Srbiji, posebno je analizirala smernice za razvoj sistema i ulogu Informaciono-komunikacione tehnologije u karijernom vođenju. Posebna pažnja posvećena je karijernom vođenju i savetovanju u srednjem obrazovanju kroz realizovane aktivnosti i ostvarene rezultate u različitim sektorima, kao podsticaj celoživotnog profesionalnog usmeravanja.


  Konferencija je bila prilika za umrežavanje ključnih aktera za razmenu informacija u sistemu karijernog vođenja i savetovanja. Naglašavan je, pre svega, značaj iskustava drugih zemalja, dosadašnji rezultati rada i planovi za dalji razvoj i saradnju.


  Euroguidance je evropska mreža za podršku karijernom vođenju i savetovanju koja promoviše evropske dimenzije i pruža relevantne informacije o karijernom vođenju i mobilnosti. Aktivnosti ove mreže sprovode se kroz nacionalne Euroguidance centre koji postoje u 34 evropske države.
Predstojeća aktivnost je internet kurs za nastavnike koji će biti dostupan od 1. marta 2016. godine na sajtu Euroguidance, kao i sajam školskih timova za karijerno vođenje i savetovanje koje će organizovati Beogradska otvorene škola krajem aprila.


Saradnja sa Drustvom ucitelja Srbije

Članovi Kreativne pedagogije iz Požarevca učestvovali su na Zimskim susretima učitelja Beograda koje su organizovali Savez učitelja Srbije i Društvo učitelja Beograda. Susreti su organizovani 3. marta 2018. godine u prostorijama Osnovne škole "Mihajlo Pupin" u Beogradu - Zemunu.

Kreativna pedagogija je učestvovala sa tri programa:

Razvoj komunikacijskih veština primenom obrazovnih tehnologija - realizatori Danijela Vukašinović, profesorka engleskog jezika i Svetlana Spasić, pedagoškinja, prosvetni savetnik

Vrednovanje i praćenje angažovanja i postignuća učenika kao komponenta demokratskih odnosa u učionici - realizatori Nataša Berić, profesorka engleskog jezika i Miloš Jeremić, profesor filozofije

Udžbenik u funkciji razvoja tehnika učenja učenika i pripremanju za celoživotno učenje - realizatori Živkica Đorđević, specijalista školske pedagogije, pedagoški savetnik i Radiša Đorđević, pedagog, pedagoški savetnik.

Izuzetna organizacija i dobra tehnička opremljenost škole učinili su da seminari budu uspešno realizovani. Ukupna atmosfera učinila je da se dobro osećamo.